UC Davis’ten 5 yeni şaraplık üzüm çeşidi

Yazının orijnal metni için tıklayın.

Davis California Üniversitesi (University of California, Davis) uzmanları 1980li yıllardan sonra ilk defa yeni şaraplık üzüm cinsi geliştirdiklerini duyurdu. Üç kırmızı ve iki beyaz üzümden oluşan beş yeni  asma türünün California da üreticilere yılda 100 milyon dolardan fazla zarar veren yaprak yanıklığı (Pierce’s disease-Xylella fastidiosa ) hastalığına dayanıklı olduğu belirtildi.

Bu beş yeni türün yüksek kaliteli şarap yaptığı söyleniyor.

Üç kırmızı tür camminare noir, paseante noir ve errante noir olarak adlandırıldı.

Camminare noir,  cabernet sauvignon ve petite sirah özelliklerini taşıyor. Napa ve Davis te bu üzümden üretilen şaraplar birçok tadımda yüksek not aldı. Tadım notları ise şu şekilde:  koyu kımızı mor renk, parlak kırmızı meyve , ahududu kiraz olgun tanik, çok yoğundan ziyade zarif. Bu çeşit yüzde 50 petite sirah yüzde 25 cabernet sauvignon barındırıyor.

Paseante noir  ise Zinfandel e benziyor. Tadım notları: orta koyu kırmızı  ve morumsu renk, orman meyveleri pastası, siyah zeytin , bitkisel, kahve, cabernet gibi bitkisel tatlar, damakta yuvarlak, ortalama tanenli yumusak bitimli.

Bu tür de yüzde 50 zinfandel, yüzde 25  petite sirah and yüzde 12.5  cabernet sauvignon barındırıyor.

Errante noir diğer bir kımızı tür. Daha cabernet e yakın ve harmanlama için ideal bir üzüm. Tadım notları: koyu kırmızıya çalan mor renk ,  baharat ve topraklı yoğun meyve aromaları yanında erik, yoğun zengin dengeli tanen.

Bu tür yüzde 50 sylvaner ve yüzde 12.5 cabernet sauvignon, yüzde 12.5  carignane ve yüzde 12.5  chardonnay barındırıyor.

  

İki beyaz çeşit ise ambulo blanc ve caminante blanc.

Ambulo blanc sauvignon blanc a benziyor. Temecula, Sonoma ve Napa nehri boyunca test edildi. Tadım notları: açık renk, narenciye, kireç, tropikal, bektaşi üzümü, altın lezzetli elma lezzetleri; parlak meyve, hafif acı, dokulu

Bu tür yüzde 62.5 cabernet sauvignon, yüzde 12.5 carignane ve yüzde 12.5 chardonnay barındırıyor.

Caminante blanc sauvignon blanc ve chardonnay in karakterlerini taşıyor. Davis te yapılan şaraplar iyi sıralamalar elde ettiler. Ojai ve Napa’daki  yanık yaprak saha denemeleri sürüyor. Tadım notları :açık saman-altın rengi, elma-kavun, çiçek aromaları, ananas, yeşil elma, sulu, uyumlu, dengeli. Bu tür yüzde 62.5 cabernet sauvignon, yüzde 12.5 chardonnay ve yüzde 12.5 carignane barındırır.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s