Dikkat edilecek 7 Şarap Hatası

http://www.winemag.com/gallery/7-wine-faults-to-look-for/ Dikkat edilecek 7 Şarap Hatası

Şarabı içmek  ve ya geri göndermek konusunda karar vermenize yardımcı olmak için Somelye Michael Madrigale ye bize yardımcı olmasını rica ettik. İyi haber, kötü şişeler oldukça nadir. Madrigale nin  bir gecede açtığı yaklaşık 150 şişe şarabın  içinde genelde bir tanesi lavaboyu boyluyor. 

İşte, sizin şarabın akıbetini de nasıl söyleyebilirsiniz:

Mantar
Uyarı işaretleri: Islak karton, ıslaka gazete kağıdı ve ya ıslak köpek kokusu
Sebebi: TCA(2,4,6-trichloroanisole) adındaki kimyasal bileşik. Islak zemin ve ya mantarlarda bulunabilir.
Karar: Geri gönderin
Düz
Uyarı işaretleri: Tamamen düz,aromasız ve tatsız
Sebebi: Şarap genç olabilir , ya da şarap yeni nakliye edilmiş ve nakliye sırasında çok sarsılmış olabilir.
Karar: Madrigale ‘açıldıktan bir gün sonra daha iyiye gidebilir ‘ diyor.’Şarap yaşayan soluyan bir şeydir. Ona bir şans verin’
Çok Eski
Uyarı işaretleri: Olgunlaşmış şarapta orman kokularının arzu edilebilir olduğunu biliyoruz, fakat sadece keskn ıslak mantar kokuları geliyorsa, zamanını geçirmiş demektir. Ölü bir şarap ölü ve tek boyutlu tat ve his verecektr.
Sebebi: Çok fazla tutmuşsunuz
Karar: Geri gönderin
Okside
Uyarı işaretleri: Madrigale ‘Beyaz şaraplarda bozulmuş karamela aroması , kırmızı şaraplarda bulyon küpü ya da -evet- kusmuk’ diyor.Diğerleri:Saman sarısı ve ya acık sarı olması gerek şarabın portakal rengi olması, yakın zaman hasat şaraplarda koyu kahverengin görülmesi
Sebebi: Şarap yapımı esnasında  ya da hatalı mantar yüzünden havayla çok fazla temas etmei ,
Karar: Eğer çok yoğunsa şarabın tüm aromalarını perdeleyecektir geri gönderin, eğer hafif ise biraz tadıp (güvenlidir) beğenip beğenmeyeceğinizi görün. Bazı insanlar özellikle hafif okside olmuş şaraptan hoşlanırlar der Madrigale
İndirgenmiş
Uyarı işaretleri: Sülfür, yanık kibrit, yanık laastik
Sebebi: Oksidasyonun tersine, şarap , yapımı sırasında yeterli havayla temas etmediği için olur.
Karar: Duruma göre, Madşgale (1982 ve öncekş) bir ve ya iki bakır amerikan peni le havalandırılırsa şarap tedavi olablir der. Bakır fermentasyon sırasında oluşan iğrenç sülfür dioksit  bileşenini öldürür.
Sülfür Bozulması
Uyarı işaretleri: Şarapı kokladığınızda  boğazda ve burunda diken batımış hissi veren çürük yumurta kokusu,
Sebebi: Kükürdioksit şarabın bozulmasını önler fakat fazlası şarabı etkiler.
Karar: Duruma göre, Madşgale (1982 ve öncekş) bir ve ya iki bakır amerikan peni le havalandırılırsa şarap tedavi olablir der. Bakır fermentasyon sırasında oluşan iğrenç sülfür dioksit  bileşenini öldürür.
Bret
Uyarı işaretleri: Ahır, yara bandı, ve ya soyunma odası dolabı kokuları
Sebebi: Brettanomyces adlı doğal mayanın varillere gelir, ahşapta ürer. Zamanla şarabın tadını gölgeler.
Karar: Brett düşük dozlarda iyidir. Madrigale ye göre araba komplex bir yapı sağlayabilir.Ama sadece Brett tadını oluyorsanız geri gönderin

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s